Saksanpaimenkoira Pevisa
Saksanpaimenkoira Pevisa
Saksanpaimenkoiralla esiintyy luustossa erillaisia ongelmia. Saksanpainmenkoiran Pevisa tällä hetkellä (1.1.2024-31.12.2028): On tärkeää, että kuvautat virallisesti koirasi lonkan, kyynärien ja selän osalta. Suositeltava kuvausikä: 14-18kk (lonkka, kyynär, LTV). Näin tiedät miltä koiran luusto vaikuttaa.
Laajat selkäkuvat on mahdollista ottaa 24 kuukauden ikäisenä (ei pakollisena Pevisassa), mutta tällöin saat lausunnon myös spondyloosin osalta. Laajat selkäkuvat olisi kuitenkin suositeltavaa ottaa ennen kuin koira täyttää 3v. (sillä spondyloosia alkaa sen jälkeen esiintymään hieman jokaiselle koirailla vanhemmalla iällä) Ennen virallista kuvausta, tee lähete omakoirassa ja kerro eläinlääkärille ajan varauksen yhteydessä, että olet tulossa ottamaan virallisia pevisa kuvia.
Saksanpaimenkoiran pennut ja nuoret koirat, pikkupennut ovat lähes poikkeuksetta "löysiä" lonkistaan. Takapää on huoppuva ja horjuva ja holtiton 😆. Älä säikähdä tätä, anna koirallesi mahdollisimman paljon vapaata liikuntaa pehmeällä alustalla (esim. metsässä), jotta rakenne ja luusto pääse kehittymään oikein. Älä hypytä korkeita esteitä, mutta omaehtoisesti koirasi voi puikkelehtia metsässä kantojen kivien yli tämä parantaaa myös koordinaatiota.
Koira kuvattu n. 6kk ja 14kk
Koira kuvattiin noin. 6 kuukauden iässä, mutta katso kuva alhaalla sama koira kuvattu 8 kuukauden päästä uudelleen noin 14 kuukauden iässä.
Joten, jos nuorelle koirallasi ehdotetaan esim. Häpyluun ruston lämpöluudutus eli juvenile pubic symphysiodesis (JPS) tekoa nuorena, alle 6 kuukauden iässä. En itse missään tapauksessa suostuisi tähän. Koiran luuston "kasvulinjat" ovat vielä vaiheessa, ja luusto ja rakenne kehittyy vielä pitkän ajan ja "tiivistyvät". Ja mikäli tällaisen operaation päätyy tekemään, ei kennelliitto koskaan lausu kuvia virallisesti, sillä koiraa ollaan operoitu, ei siis voida todeta minkälaisiksi lonkat olisivat kehittyneet.
Saman koiran kuva vasemmalla kuvattu n. 14kuukauden ikäisenä. Lonkkamaljat ja lonkat ovat huomattavasti tiiviimmät, ja lausuttu primana kennelliitossa
.
Ja ei hätää, vaikka koirallasi todettaisiin D-lonkat tai huonommatkin, virallisten kuvien jälkeen, ei koirasi ole "sairas". Kuinkahan moni meistä ihmisistä olisi jalostuskelpoista materiaalia, jos saisimme vastaavat arviot lonkista 😆
D- lonkkainen koirakin saattaa elää pitkän hyvän elämän täysin oireitta, kun koiraa huoltaa oikein. (ei turhia hypyttämisiä, ei temppuja jossa takapää joutuu äkkinäisen liikkeen kohteeksi) ts. ei esim. agilityä ja turhia hypyttämisiä. D- lonkkaisen koira lihaskunto tulee pitää hyvänä, (tarjoa paljon hyvää liikunta pehmellä alustalla, ei pitkiä asfaltti hihnalenkkejä) hyvä lihaksisto tukee luustoa, koiralle ei saisi kertyä ylipainoa jne. Käytä koiraasi hierojalla tai jollain lihashuollon ammattialaisella tarjoa hyvää ruokaa, ravintolisä esim. nutrolin. Oma hierontavastaanottoni on Tuusulassa: Katso lisää täältä
Tänä päivänä koiralle on mahdollista laittaa esim. lonkkaproteesi, tekonivel, jos tilanne näyttää oikein huonolta. Pidä siis enemmän vakuutuksesi voimassa (sellainen mikä korvaa proteesit) ja tee operaatio myöhemmin, kun koira on luustonsa loppuun asti kehittynyt. Älä tee turhia operaatioita, kun pentu on vielä kehittyvä nuori koira. Luusto ja rakenne kehittyy aikuisikään asti ja saksanpaimenkoiran pentu on "löysä"