Hyvä suhde koiraasi on kaiken perusta.
Hyvä suhde koiraasi on kaiken perusta – se syntyy luottamuksesta, yhteisestä tekemisestä ja aidosta ymmärryksestä. Tiesitkö, että koirasi ei pelkästään tunne tunteitasi, vaan se myös ymmärtää sanojasi ja äänenpainojasi yllättävän syvällisesti? Viimeisimmät tutkimukset paljastavat, kuinka omistajan tunnetilat ja käyttäytyminen vaikuttavat suoraan koiran hyvinvointiin
Hyvä suhde syntyy yhdessä tekemällä ja keskinäisellä luottamuksella. Kun luotat koiraasi, koirasi luottaa sinuun. Myös oma tunnetilasi vaikuttaa koiraasi koko ajan.
Koiran käyttäytymiseen, tunteisiin ja koiriin liittyvää tutkimusta on tehty enenevissä määrin viime vuosina, ja lisää uusia tutkimuksia valmistuu koko ajan.
Olet jatkuvassa symbioosissa koirasi kanssa. Mikäli olet jatkuvasti stressaantunut, niin on koirasikin, ja vaikutatte jatkuvasti toisiinne. Tutkimus sydämen sykevälivaihtelusta paljasti, että koiran ja omistajan sykevälit synkronoituvat, erityisesti rentoutumisen aikana. Korkeampi sykevälivaihtelu viittaa rentoutumiseen, kun taas matala arvo viittaa stressiin tai vireyteen. Vaikutus oli vastavuoroinen: sekä koiran että omistajan tunnetilat vaikuttivat toisiinsa. Koiran sydämen syke vaikutti omistajaan jopa enemmän kuin omistajan fyysiset ominaisuudet, kuten ikä tai paino. Lähde: Scientific Reports -lehti 2024
Toisessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin, että omistajan luonteenpiirteet vaikuttavat koiran käyttäytymiseen ja ihmisen ja koiran väliseen suhteeseen. Esimerkiksi ulospäinsuuntautuneet omistajat kokivat koiran omistamisen rasitteet vähäisempinä ja viettivät enemmän aikaa koiran kanssa harrastuksissa. Sen sijaan neuroottisuuteen taipuvaisilla omistajilla oli voimakkaampi tunneside koiraan, mutta he kokivat koirasta aiheutuvat rasitteet suurempina. Lähde: Scientific Reports -lehti 27. marraskuuta 2023
Tasapainoiseksi kehittyvä koira tarvitsee hyvän suhteen ohjaajaansa. Koirasi kommunikoi kanssasi koko ajan. Se lukee sinua, pyri sinäkin ymmärtämään koiraasi. Kun vastaat koiran tarpeisiin ja ymmärrät koiraasi, suhteenne kehittyy, ja keskinäinen luottamus kasvaa, ja voitte yhdessä hyvin.
Vielä muutama vuosikymmen sitten ei tiedetty, että koirallakin on tunteet. Mutta heillä on; ne kokevat surua, pelkoa ja iloa, aivan kuten sinäkin.
Ole koiraystävällesi aina reilu ja puhu ystävällisellä äänellä, kuten puhuisit parhaalle ystävälle. Koirat ymmärtävät paljon puheestasi; vaikka eivät kaikkia sanoja, ne tulkitsevat äänenpainoa ja sinun sanatonta viestintääsi. Unkarissa tehty tutkimus tutki koiran sanojen ymmärtämistä: tutkimus osoittaa, että koirat ymmärtävät sanoja itsessään, eivät pelkästään äänenpainoa tai kontekstia, kuten aiemmin on uskottu. Eötvös Loránd -yliopiston tutkijat analysoivat koirien aivokuvia, kun ne kuuntelivat merkityksellisiä ja merkityksettömiä sanoja eri sävyillä. Tulokset paljastivat, että koirat prosessoivat merkityksellisiä sanoja aivojen vasemmassa puoliskossa, samoin kuin ihmiset. Intonaatio käsiteltiin oikeassa puoliskossa, ja ylistävät sanat ylistävällä sävyllä aktivoivat myös palkitsemisalueen. Tutkimus vahvistaa, että koirilla on kyky yhdistää merkitys ihmisten sanoihin ja äänenpainoihin. Tämä kyky saattaa olla sekä synnynnäistä että seurausta elämisestä ihmisten parissa. Tutkimus laajentaa ymmärrystä koirien kognitiosta ja tunteiden käsittelystä. Lähde: Eötvös Loránd -yliopiston Budapest Andics, A., et al
Itse höpöttelen koirille päivät pitkät, ja voi kuinka paljon he ymmärtävät. Toki kyllähän välillä suutunkin, jos lauma jotain hölmöilee. Ja senkin ne ymmärtävät 😊. "että uppis nyt ei mennyt ihan putkeen"
Ja kyllä koira tarvitsee rajat, autoja ei voi jahdata - se on vaarallista jne. Nämäkin voi kertoa napakan jämäkästi että EI. ja sitten taas puhua lempeällä äänellä kun toimitaan oikein. Koulutuskentällä vältän epäonnistumista tai sen pettymykseni näyttämistä, mutta luulempa, että ymmärtävät siinäkin jo minun ajatuksesta, että nyt meni pieleen...
Epigenetiikka on myös todella mielenkiintoinen tutkimusala. Epigenetiikka tutkii, kuinka ympäristötekijät voivat muuttaa geenien ilmentymistä ilman muutoksia DNA-sekvenssissä. Toisin sanoen ympäristö vaikuttaa geeneihin, ja ne jopa "periytyvät". Ympäristö voi muuttaa DNA:n kemiallisia merkkejä, kuten metylaatiota ja histonimuutoksia, jotka säätelevät, miten aktiivisesti geenejä luetaan. Joissakin tapauksissa nämä epigeneettiset merkit voivat säilyä sukusoluissa (siittiöissä tai munasoluissa) ja siirtyä seuraavalle sukupolvelle.
Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa hiiret altistettiin tietylle hajulle (asetofonille) yhdistettynä sähköiskuun, mikä johti pelkoreaktioon. Tämä reaktio periytyi epigeneettisten mekanismien kautta seuraaville sukupolville, jotka osoittivat pelkoreaktion ilman omaa altistumista hajun ja sähköiskun yhdistelmälle. Lähde: Parental olfactory experience influences behavior and neural structure in subsequent generations.
Toisin sanoen ympäristö vaikuttaa eläimen käyttäytymiseen todella paljon, ja jopa niin, että se saattaa ilmentyä seuraavassa sukupolvessa.
Koirasi ei silti ole "ihminen" – edelleenkään. Se haluaa "johtajakseen" itsevarman ihmisen, johon se voi luottaa aina tilanteessa kuin tilanteessa. Ihmisen, joka opastaa ja ohjaa ja tietää, miten yhteiskunnassa pärjätään. Koira ei koskaan pysty itse toimimaan tässä ihmisten yhteiskunnassa ilman ihmisen apua, vaan se tarvitsee tukesi aina. Kahden vuoden ikään asti koirasi on "lapsi" ja "vallaton nuori". Käytä tämä aika vahvan suhteen luomiseen, ole reilu, ja näytä koirallesi, että olet tukena. Onnistukaa ja oivaltakaa yhdessä. Yhteiset koulutushetket ovat yhteistä kommunikointia. Kun koirasi onnistuu ja oivaltaa, se aidosti iloitsee, kuten me ihmisetkin. Kun oivallamme uutta, aivoihimme vapautuu dopamiinia.
Kun mörköiässä jokin pelottaa karvaista ystävääsi, näytä hänelle, että ei ole mitään pelättävää. Katsokaa yhdessä pelottavat asiat ja tutkikaa. Kun koirasi luottaa sinun viisauteesi, se tulee katsomaan pelottavan asian kanssasi yhdessä. Kun luot vahvan suhteen koiraasi ensimmäisten vuosien aikana, ei sinulla ole koskaan ongelmaa koirasi kanssa.
Hyvä suhde on se mistä ponnistetaan yhteiskuntakelpoisen saksanpaimenkoiran rakentamiseen.
-Kirsi Pihkanen, innokas koiratutkimusten seuraaja-
